Wednesday, July 4, 2012

*Tree of Life

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτιστικής Δραστηριότητας για τα παιδιά, στην καρδιά μιας από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Αλκαμένους 11, κοντά στο σταθμό Λαρίσης. Η ομάδα Kollektivemind* έχει αναλάβει την πρόταση σχεδιασμού του χώρου, η οποία έχει αρχίσει να υλοποιείται. 


Με αναφορά και συνειρμούς από τη γύρω περιοχή (σταθμός τρένου, πολυτισμικό ψηφιδωτό) η πρόταση επιχειρεί να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς και να διαμορφώσει ένα τόπο διάπλασης, ανάπτυξης και συνεργασίας για το Δίκτυο, ενσωματώνοντας την κίνηση και τη ροή των ανθρώπων, πληροφοριών και ιδεών. 



Κεντρικό στοιχείο της πρότασης είναι η διαμόρφωση της όψης, με σημαντικότερο χαρακτηριστικό το Δέντρο της Ζωής, το δέντρο που υπάρχει ακριβώς έξω από την όψη και μετατρέπεται σε σύμβολο και τοπόσημο για το Κέντρο Πολιτιστικής Δραστηριότητας. Το δέντρο ντύνεται με χρωματιστά νήματα και παραπέμπει άμεσα στην ετυμολογία της λέξης "Δίκτυο". Σηματοδοτεί την είσοδο στο χώρο και γίνεται το σύμβολο που ζωντανεύει τη γειτονιά, με σκοπό να αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός ευρύτερου "Δικτύου". Ο στόχος είναι να σηματοδοτηθούν δέντρα στις εισόδους σχολείων, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε πολιτιστικούς χώρους, που θα αποτελέσουν ένα ευρύτερο Δίκτυο πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά. Το πλέξιμο των δέντρων έχει ήδη ξεκινήσει, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ και στην συνέντευξη που δόθηκε στο Βήμα.


Τα υπάρχοντα στοιχεία που συνθέτουν την όψη διατηρούνται, συντηρούνται και ανανεώνονται με δημιουργικό τρόπο στο πνεύμα του upcycling. Μια ξύλινη κατασκευή κατά μήκος της όψης με ειδική κατασκευή για τα βιβλία, γίνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο γράφεται η ταυτότητα του Δικτύου με το βασικό μέσο της γνώσης, τα βιβλία. Η υπάρχουσα ανασυρόμενη σιδεριά, πλέκεται και εκείνη, αντίστοιχα με το δέντρο, με χρωματιστά νήματα, δημιουργώντας μια χειροποίητη κατασκευή.

Σε επόμενο post θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τη διαμόρφωση του χώρου του Κέντρου Πολιτιστικής Δραστηριότητας. Προς το παρόν, μια πρώτη εικόνα του χώρου:




No comments:

Post a Comment