Wednesday, May 25, 2011

*Αργ-αλλιώς


Φέρε το μπουκάλι σου!
Κυριακή 5 Ιούνιου_ 19:00_«Αργαλλιώς»
Διαδραστική Εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων (οδός Νικηφόρου Φωκά) από την ομάδα Kollektivemind*, στα πλαίσια του p_public, μιας τετραήμερης συνάντησης με θέμα το δημόσιο χώρο. Με καμβά ένα συρματόπλεγμα και με τη βοήθεια του κοινού θα κατασκευαστεί ένα υφαντό της κρητικής κληρονομιάς με μέσο – πρώτη ύλη, ένα ανακυκλώσιμο ευτελές υλικό καθημερινής χρήσης, ένα ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι μισού λίτρου! Φέρε το μπουκάλι σου και βοήθησε και συ να φτιαχτεί το σύγχρονο υφαντό. Όσα πιο πολλά τόσο πιο καλά. Τα μπουκάλια μπορείτε να τα αφήνετε στη γραμματεία του ΚΑΜ ή του ΤΕΕ πρωινές ώρες μέχρι τις 14:30.

Το δρώμενο «Αργαλλιώς» είναι μια πράξη σύστασης, οργάνωσης και διαχείρισης του ορίου, δημόσιου ή ιδιωτικού, μέσα στο χώρο της πόλης. Στόχος του δρώμενου είναι η επαναδιατύπωση των αστικών μετώπων μεταξύ κτισμένων και άκτιστων δομών και η διαχείριση των κενών που εμφανίζονται στο συνεχές σύστημα. Καθώς το τοπίο της πόλης συνίσταται από τη διάδραση των ιδιωτικών και δημόσιων χώρων και τη σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους, το δρώμενο «Αργαλλιώς» προτείνει την ύφανση των ορίων τους. Οι αρχές του σχεδιασμού των ορίων της πόλης παράγουν διαφορετικούς βαθμούς οικειοποίησης του μέσα και του έξω, του υπαιθρίου και του δομημένου και ορίζουν τόσο το χαρακτήρα όσο και τη νοηματοδότηση των χώρων αυτών για τον κάτοικο της πόλης. Το δρώμενο ανακινώντας τον ορισμό του ορίου μέσα στην ελληνική πόλη στοχεύει στη δημιουργία ενός ορίου-ενδιάμεσου επιπέδου, που θα αποτελεί περισσότερο τη μετάβαση σε χώρους διαφορετικών ποιοτήτων, παρά τη παραγωγή διαχωρισμένων μονάδων. Με αναφορά σε διαφορετικούς τρόπους χειρισμού ορίων ανάμεσα σε δημόσιους ή σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως οι μεσαιωνικές περίκλειστες πλατείες, η εσωτερική αθηναϊκή λαϊκή αυλή, ή η μινωική αυλή, το δρώμενο θα υφάνει το σύγχρονο μέτωπο της πόλης.

Για την πραγματοποίηση του δρώμενου «Αργαλλιώς», θα επιλεγεί ένα κενό της πόλης (π.χ. ένα άδειο οικόπεδο ή ένας ανοικτός αθλητικός χώρος ή μια ανοικτή πλατεία-έκταση μέσα στον δομημένο ιστό), όπου με καμβά ένα συρματόπλεγμα για την διαμόρφωση του ορίου (τοποθέτηση νέου ή χρησιμοποίηση ενός υφιστάμενου), θα κατασκευαστεί ένα υφαντό της κρητικής κληρονομιάς σε κατακόρυφη διάσταση. Το μέσο – πρώτη ύλη θα είναι ένα ανακυκλώσιμο ευτελές υλικό καθημερινής χρήσης, ( π.χ. το ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι) που με κατάλληλο χρωματισμό (του περιεχόμενου νερού του) και μετέπειτα με τοποθέτηση του στον καμβά, θα παράξει ένα ημιδιαπερατό επίπεδο συρραφής του αστικού χώρου, εμπνευσμένο από τον πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη της περιοχής. Η διαδικασία θα εξελιχθεί και θα βασιστεί στη συμμετοχή των κατοίκων που θα κλιθούν να φέρουν στο σημείο του δρώμενου την πρώτη ύλη για να δημιουργήσουν ένα δημόσιο τοπόσημο και να οικειοποιηθούν το δημόσιο παραγόμενο χώρο της πόλης. Στόχος είναι η παραγωγή ενός φίλτρου οικειοποίησης του δημόσιου χώρου που ανήκει στους κατοίκους της πόλης, μέσω της αναβίωσης και εκμάθησης της τοπικής λαϊκής κουλτούρας με τρόπο διαδραστικό και συμμετοχικό.





3 comments:

  1. Μα καλά κανένα σχόλιο μέχρι τώρα; Η ιδέα super και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αλλά why stop there? Γιατί μόνο 4 μέρες το p_public και οχι κάθε μέρα όλη μέρα; Ας ελπίσουμε οτι θα υπάρξουν σύντομα μιμητές με πρωτοβουλίες σαν κι αυτή μπας και καταφέρουμε τελικά να ξυπνήσουμε τοπικές και εθνικές διοικήσεις. Για μια χώρα-πόλη-χωριό με φυσική αλλά και τεχνητή ομορφιά...
    Μια μικρή σας θαυμάστρια...

    ReplyDelete
  2. κορίτσια, είστε αστέρια, όλες! Η μια καλλίτερη από την άλλη. Είναι τόσο αισιόδοξη η ομάδα σας, που αποτελείτε, σπάνια και ευχάριστη εξαίρεση στη γκρίζα εποχή μας! Προχωρείστε, ακάθεκτες στις δημιουργικές σας ιδέες, για τις οποίες θα έχομε το νού να τις θαυμάσουμε.

    Νάγια, είχα ξεχάσει ότι δεν έχουμε δημόσιο κτίριο στο Μ.Σ.Σ. και δεν πήρα υπόψη μου την ύπαρξη του ιδιοκτήτη, απ' τον οποίο πρέπει να πάρουμε άδεια. Άρα, τα σχέδια να γίνουν για να τα κρατήσουμε για το δικό μας σχολείο, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Υπομονή, για λίγο ακόμη. Η θεία η Αγγελική

    ReplyDelete